Een lening afsluiten kan bedoeld zijn voor verschillende doeleinden. Zo kun je op zoek gaan naar een lening om bijvoorbeeld kleine schulden af te lossen zoals openstaande facturen, onbetaalde verkeersboetes, … Maar je kan natuurlijk ook beslissen om een lening af te sluiten om zaken te betalen zoals een verbouwing aan je huis, de aankoop van een nieuwe wagen, … Kortom, het afsluiten van een lening is eigenlijk bedoeld om jezelf wat financiële ademruimte te geven.

Vergelijk leningen

Op zich houdt het afsluiten van een lening bij een bank of een kredietverstrekker niet veel in, maar toch is het belangrijk dat je voor het afsluiten van een lening heel even de verschillende opties met elkaar gaat vergelijken. Een lening vergelijken kun je uiteraard doen door persoonlijk langs te gaan bij de verschillende banken of kredietverstrekkers, maar je kunt ook gewoon gebruik maken van een online simulatievergelijker.

Via zo’n online simulatievergelijker kun je op een snelle, eenvoudige en vooral overzichtelijke manier alle verschillende opties met elkaar vergelijken. Zo kun je krediet vergelijke, maar kun je ook de kosten die worden aangerekend met elkaar vergelijken. Op die manier krijg je uiteindelijk de bank of kredietverstrekker te zien waar je vervolgens een goedkope lening op afbetaling kunt afsluiten. Via een online simulatievergelijker kun je ook te weten komen waar je de goedkoopste hypothecaire lening kunt afsluiten en/of kun je ook de afbetaling van je lening berekenen. Zo weet je eigenlijk voldoende en kun je vervolgens dus een lening afsluiten die volledig op maat is van jouw financiële situatie.

Verschillende soorten leningen

Ook is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten leningen bestaan. De meest gekende is de lening op afbetaling. Bij deze lening besluit je om een bepaald bedrag te lenen bij een bank of een kredietverstrekker en dit voor een vastgelegde periode. Het geleende bedrag moet je binnen die vastgelegde periode terugbetalen, samen met de kosten die de bank aanrekent om dit bedrag bij hen te mogen lenen. In de meeste gevallen is het terug te betalen bedrag bepaald op maandelijkse basis. Onder een lening op afbetaling vallen ook andere leningen zoals een minilening, een persoonlijke lening, een autolening, …

Een andere soort lening is de kredietopening. Bij deze lening kun je eigenlijk onbeperkt geld lenen tot een limiet die vooraf vastgelegd is. Als consument die de lening moet terugbetalen heb je de manier waarop je de lening moet terugbetalen voor het grootste deel in eigen handen. Een kredietopening is handig omdat je op elk mogelijk moment geld kunt lenen, zolang het natuurlijk binnen de afgesproken limiet valt. Daarnaast is er ook geen sprake van een vaste looptijd of van een vaste aflossingsregeling. Toch is een kredietopening een weinig voorkomende lening, zeker in vergelijking met een lening op afbetaling.

 

simuleer